TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Uraim,

Mai konok, kivagyisággal és akarnoksággal zsúfolt világunkban nem lepett meg, hogy ez a napirendi pont helyet kapott ünnepi menetrendünkben. A letűnt korok erkölcsi értékeinek enyészetével el kellett fogadnunk, hogy a mindenáron való érvényesülés vált tetteink mozgatórugójává és természetesnek vesszük, hogy létezésünk minden pillanatában mérnek minket valamin. Vajon tudta-e a kis Lalika, hogy az oviban nem véletlenül volt tetoválás a jele? Ugye nem! Vajon sejtette-e Revuczky elnök úr az ajándékozás pillanatának önfeledt boldogságában, hogy az ajándékba kapott üres balatoni telek tehetség és tőke híján örökre csak üres telek marad? Ugye nem! Vajon...de nem, Mácz Elnök Úr szavazatára még számítok... :

Uraim,

Folyamatosan mérnek minket, teljesítményünket, életünket, és amikor azt hinnénk, hogy éppen most nem, jusson mindig eszünkbe, hogy de igen. Eltelt egy év, és bizony 365 nap mérettetik meg újra az elnökválasztás kapcsán. Magunkért lobbizunk, magunkról, magunknak. Az ügyfél igénye helyett már megint a saját köldökünket nézzük.

Uraim,

Én értem a feladatot, el kell, kellene Önöknek magyaráznom, miért én legyek az Év Elnöke. Persze kezdhetném azzal is, hogy miért NE Ákos legyen, de nem teszem, mert Ákos szavazatára még mindig számítok.:) Ehelyett inkább arra gondoltam, megindoklom Önöknek, miért NE én legyek az Év Elnöke. (Tényleg, miért is ne, hiszen a Lajos sem...na de hagyjuk, Lajos szavazatára is számítok...:).

Viccet félretéve: kérem kapaszkodjanak meg a pince falán itt leggyorsbban kezük ügyébe kerülő meztelen csigába, mert olyat fognak hallani, amit az ÉKT 5 éves történetében elnök még nem mondott. Uraim, én arra kérem Önöket, SEMMIKÉPPEN ne szavazzanak rám! (döbbent csend, valaki halkan elájul a háttérben).


Engedjék meg, hogy megindokoljam miért NE én legyek az ÉV Elnöke!

Uraim, ez a világ nem sokban különbözik attól, ahonnan 5 évvel ezelőtt elindultunk. Az alma máter...emlékeznek? "Ahol a szivárvány is fekete-fehér, ahol az alma messze esik a fájától és ahol az emberek az ébredésről álmodnak." Ügyvezetőnkön és független növizsgálónkon kívül mindannyian kirepültünk a fészekből és mit találtunk? Azt, hogy valami nincs rendben ezzel a kitágult világgal sem, ahol - a közismert mail szerint - a legjobb rapper fehér, a legjobb golfozó fekete és a németek nem akarnak háborúzni. És nekünk, akik azt gondoljuk titokban, senkinek be nem vallva, elalvás előtt az ágyunkban, hogy különbek vagyunk a többieknél, nekünk jusson eszünkbe, hogy nem. Mert mi is barnát választunk, pedig lenne szőke is!!!

Uraim,

Sírva kérem Önöket, ne szavazzanak rám! Elegem van az eredményhajhászásból, az elismerésből, az érdemek unos-untalan felemlegetéséből. Kérem, gondolják át velem együtt, milyen pusztító csapást mérne rám, ha kérésem ellenére rám szavaznának. Három pontban a lényeg:

1, ismerve magam, óhatatlanul meg akarnék felelni az elvárásoknak. Kéretlenül is előállnék hónap verse-javaslatokkal, elemeznék, szerkesztenék és bírálnék és hiperaktivitásom még Lajost is zavarba ejtené és megírná a Szuprém 2-t. Bizonyára emlékeznek, hogy Brüsszelben a Szuprém 1 hatására megállt a bal karomban a vér. Ezt nem akarhatják.

2, elhanyagolnám a munkám az ÉKT kedvéért. Részletekbe nem megyek, mindannyian tudják, mivel foglalkozom - következményként minimálisan legyen elég annyi, hogy családok százai halnának éhen. Ezt nem akarhatják.

3, az előbbiekben vázolt társadalomszemlélet és a magas elismerés arra késztetne, hogy jövőre meg akarjam védeni a címem, így szükségtelen konkurenciát jelentenék korábban már diadalmaskodó két elnöktársamnak, barátomnak. Sokak szerint nem jó irány a kétpártrendszer, én azonban éveken át továbbra is kellő tisztelettel kívánom és fogom figyelni, amint Mácz és Revuczky Elnök Úr egymást váltja a csúcson. Ezt akarhatják...

Nos, fentiek alapján azt prognosztizálom, sikerült megyőznöm Önöket arról, hogy ne rám szavazzanak. Lássuk be, megöregedtünk. Nem vagyunk már forradalmárok, nem várható el tőlünk, hogy valami megdöbbentő, felkavaró eredmény szülessen, ami aztán új erőt, lendületet vihetne mindennapi működésünkbe. Nem. A fekete-fehér szivárvány nem csak a színvakok számára szép, mi is évekig tudunk benne gyönyörködni. Éljen a status quo, éljen a járt út! Mit is szoktunk ilyenkor inni?


Marina Béla

Siófok-Töreki, 2005. július 23.



Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014