TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Egy alkotói szabadság története

Elszomorítónak tartom, hogy ilyen dolog egyáltalán napirendre kerül egy olyan magas szellemi kapacitással rendelkező társaság összejövetelén, amilyen ez. Nem hiszem, hogy ügyvezetőként magyarázkodnom kellene. Tulajdonképpen csak azért ragadtam klaviatúrát, hogy mélységes felháborodásomnak adjak hangot a velem kapcsolatos rágalmak miatt.

Az utóbbi egy évben minden lehetséges szabadidőmet alárendeltem szervezetünk céljainak, minden erőmmel azon voltam, hogy a jó még jobb legyen. Hát azért szül az anya gyermeket, hogy elpusztítsa? (kérdezem én) Azért nevel malacot a gazda, hogy levágja? (a malac a gazdát?) Úgy gondolom, hogy engem is megillet a Munka törvénykönyvében rögzített pihenés, főként ha ezt a szabadidőt is magasabb célok érdekébe állítva az ÉKT szellemi össztermékének növelésére áldozom. Igen uraim! Valójában nem azért tanulok, hogy a nevem elé oda kerüljön az a két betű (ami nektek nincs), nem azért, hogy jobban éljek, esetleg gazdag sztárügyvéd legyek és 20 milliós BMW-vel járjak, hanem azért, hogy a megszerzett tudást az ÉKT szolgálatába állíthassam. Ez az én célom és remélem az Önöké is! Nem pedig az örökös és megalázó számonkérés.

Most gondoljanak bele. E helyett a felesleges magyarázkodás helyett születhetett volna egy olyan költemény, amely a világirodalom részévé válva tovább öregbíthetné a magyar költészet hírnevét. Hát nem méltóbb lenne társaságunkhoz?!

És most ennek a gondolatnak a fényében egy javaslattal élnék a jövőre vonatkozóan: fegyelmi büntetés és egyéb számonkérés helyett ezentúl egy legalább három versszakos költeményt kell a társaság elé terjeszteni elbírálás céljából, illetve büntetés gyanánt. Ez sokkal jobban fémjelezné az ÉKT szellemiségét, mint az állandó fegyelmi tárgyalások. (És talán nehezebb is beszolgáltatni, mint egy üveg sört, ami persze mellékbüntetésként megmaradna!) Kérem uraim, hogy ebben a kérdésben szavazzanak, illetve hozzunk határozatot! (Na így tereli el a szót egy leendő ügyvéd a saját felelősségéről)

Cegléd, 2001. július 23.

Nagy Lajos
Ügyv.elnök


Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014