IMPRESSZUM
Tartalom
Stáblista
Történetünk
Rólunk írták I.
Rólunk írták II.

Rólunk írták

Élő Költők Társasága - www.ekt.hu


A Holt Költők Társasága című fanyar Robin Williams-film hangulata elevene-dik meg a kitűnően szerkesztett honlapon. Az internetes irodalmi asztaltársaság négy ceglédi gimnazista verskezdeményeitől, 1986-tól számítja az első lépé-seket. Négy évvel később, az érettségi után is tovább folytatták a versek írását, azok humorba, öniróniába csomagolt önbírálatát, s ahogy az "alapító atyák" sza-naszét spricceltek az országban, már csak postán tartották a kapcsolatot. 2000-re értek be a művek olyannyira, hogy a Gyöngy című kötetben kiadták az egyre szélesedő amatőr költői kör verseit, s nemsokára az interneten, online formában is megjelentek az www.ekt.hu oldalon.

Az irónia része, hogy tagságuk nincs, itt min-denki vezető, tiszteletbeli elnök, babérkoszorús webmester, felügyelő bizottsági elnök, főszakács, állandó meghívott, zenei igazgató,stb. Ez utóbbi nem más, mint a Zanzibár rajongók által közismert dobos, Kovács András Donát, aki a szintén EKT-s Revuczky Mátyás válaszott elnökkel A nap nélkül című slágerük szerzőpárosa. Három év alatt közel 15.000 oldal letöltést regisztrált a honlap számlálója, topikjaikra 1.400 hozzászólás érkezett, s legnépszerűbb topikjuknak 1.800 látogatója volt.

Az ország, sőt a magyarlakta világ sok pontjáról kapnak visszajelzést, vagy új műveket, s a komoly irodalmi problémákhoz, az amatőrök versbírálatához is könnyed, oldott stílusban szólnak hozzá. Az online folyóirat a friss és szellemes, pergő stílusú hírek mellett immár a 28. Énekes Vazult jelentette meg, e rovatba bárki beküldheti versét, vállalva akár a kőkemény cikizést is.

A Történelem rovatban továbbél a diákhumor, kacifántos bikkfa-nyelven íródott jegyzőkönyvekről, fegyelmi határozatokról és kitüntetésekről olvashatunk kedvesen öntömjénező, s az igazi ceremóniákat kifigurázó stílusban. Az események fő helyszíne Cegléden az Ady-terem, amely nem más, mint az egyik vezető édesanyjának, Zsuzsa néninek a konyhája. A versek egy része Nagy-Kálózy Eszter, s a Ceglédről elszármazott Rátóti Zoltán színművészek tolmácsolásában meg is hallgatható.

Markovits Ferenc

2003. augusztus 13.
(Szerkesztett változata megjelent a Metro című napilapban.)

Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014