TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Jogi dokumentumok - Díjak és kitüntetések

Az Élő Költők Társaságának (ÉKT) 13/2001. (VII. 13.) ÉKT. számú rendelete a Velkey Imre díj alapításáról és adományozásának rendjéről


Az Élő Költők Társasága az irodalmi szervezetekről szóló - többször módosított - 1890. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a.) pontjában rögzített felhatalmazás alapján a társaságban élő és dolgozó, kiemelkedő munkát végző személyek munkájának elismerésére kitüntető díjat alapít. A díj megnevezése és adományozása rendjének meghatározása céljából a következő rendeletet alkotja:

1. §

(1) A Velkei Imre Díj a személyiségi jogok védelme érdekében Imrebá díj elnevezés alatt fut.

(2) Velkey Imre Díj adományozható annak (azoknak), aki(k) az IRODALOM érdekében valamely területen kimagasló teljesítményt nyújtott(ak), vagy huzamosabb időn át folytatott(ak) kiemelkedő munkát; aki(k) az IRODALOM szellemi, anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgozott(ak), az IRODALOM területén munkájával(ukkal) elősegítették az IRODALOM műélvezőinek boldogulását; aki(k) példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben egyaránt.

(3) A díj leírása:

a) Bronzszobor: 8 m magasságú, életarányos öntet, 3 m magas márvány talapzattal. Itt látható a díj nevének felírása. Az első oldalán Velkey Imre, Cegléd egykori IRODALOM tanárának művészi portréja található, jobb kezében egy Gyöngy kötettel, bal kezében stilizált Naplóval, a Naplón "vaddisznó" vésettel. A bronzszobor hátsó oldalán Ms. Britney Spears ízléses hátsója látható (fogható), amelyre a díjazott nevét és az odaítélés évszámát kell gravírozni (tapírozni). A hátsó oldalon kapnak helyet a művésznő keblei is. A bronzszobor alapesetben dematerializált formában kerül előállítása. A díj kiöntését csak különösen indokolt esetben (élet és vagyonvédelem céljából), kizárólag a kitüntetett kezdeményezheti, írásban a Hágai Nemzetközi Bíróság: "alapítvány a daruval átadható európai díjakért" Főosztályánál.

b) Oklevél: A4-es méretű, puha, meglehetősen közepes minőségű, ám könnyen gyűrődő (és összehajtható) "SIRÁLY", vagy "CANNON" papírból készült, mérsékelten díszes irat, melyen a bronzszobor hátsó oldali motívumai is láthatók, a következő szöveggel: "Imrebá Díj Fűzfa Berci -nak, az IRODALOM területén nyújtott kimagasló munkássága elismeréseként, az Élő Költők Társasága nevében."

(4) A díjjal járó nettó pénzjutalom összege a mindenkori, január 1-jén érvényes, maximálbér valahányszorosa, egy korsó sörre kerekítve.

(5) Évente legfeljebb kettő díjat ítélhet oda az ÉKT elnökség.

(6) A díj odaítélésére javaslatot tehet egy-egy jelöltre bárki (egyének, közösségek egyaránt), megfelelő indoklással. A javaslatot minden év július 1-jéig, kell eljuttatni írásban az ÉKT.hu-ra.

(7) A díjat minden évben a SZÜLÉS-en, az ügyvezető elnök - díjaztatása esetén a társadalmi elnök - adja át, lehetőleg a BALATON környéki kocsmák egyikében.


Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014