TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Legyek az Új, az Énekes Vazul
Ünnepi Beszéd
(Revuczky Mátyás)


Tisztelt Élő Költők Társasága!

Mottó "Egy kis malac röf- röf- röf, öt kismalac röf- röf- röf röf- röf- röf röf- röf- röf röf- röf- röf röf- röf- röf. "

Malacunk van. Öt kis malac. ÖT év, öt malac. Öt malac év. Íme az öt malac igaz története:

Az első és a második malac története: Az úgy történt, hogy két barát, tekergette, rázogatta farát, a focipályák környékén látták őket andalogni, együtt írtak a menésről, (Matyié) vendettáról, lovagokról, hunorról armandóról, életről, kabátról és baráccságról. Az egyik malac, akkor még szőkének látszódó égi tünemény, elröffentette magát, és azt mondta, legyen ékáté! Előtte azt mondta, legyen ebéd és legyen kávé. A másik malac azt mondta, szemüvegesen, okoskodóan, lassúdan és cinikusan, hogy legyen ékáté. Ékáté lett, de hogy ki mondta előbb az egyszerrét, feledésbe merül és legendává szövődik. Hogy ki itta meg a kávét és ette meg az ebédet, tudott dolog, de nem beszélnek róla a jól nevelt malacok.

A harmadik malac története: Az úgy történt, hogy az egyik malac széket foglalt és sikert aratott. Előszót írt és az előszobából közénk lépett. Elröffentette magát, NA! Én vagyok az ékáté. És úgy lett. Aztán csettintett és Internet is lett, (a rugonyin) és úr lett a háznál. (Most már asszony is van…)

A negyedik malac története: Az úgy történt, hogy a volt Dózsaklub mélyéről biliárdgolyók röfögése szűrődött a felszínre. Lelkes röfögések közepette hangzott el az ominózus mantra:
Én minden vagyok. És, ha én minden vagyok, akkor ékáté is vagyok! És úgy is lett. Vonatra szállt és utánunk költözött.

Az ötödik malac története: Az úgy történt, hogy az ötödik malac azt látta, hogy a négy nagypofájú malac ott röfög a dagonyában, lent, mélyen, férfiasan, öntelten, ostobán. Melléjük feküdt, és ott ragadt. Mert a barátság ragadós.

Malacunk van. Saját pocsolyánkban nincs több hely új malacoknak, új vazuloknak. Saját dagonyánkban üljük a tort szakadatlan. Néha irigy epelecsiák, újbuzgó önjelöltek be-be kukkantanak az ólba, néha valaki gyöngyöt is szór közénk. Malacunk van és dagonyázunk. Mert az a fontos, hogy MI jól érezzük magunkat és még sokat röföghessünk együtt, a barátság a benzinpénz és a csocsóasztal nevében. És ki lesz az új, az énekes vazul? Nem tudom. De nem is érdekel. Orromat a földbe túrom és örvendezve kiáltok, most már én is együtt zenélek veletek, mert MI vagyunk a legények, az öt öntelt megmagyarázó malac, és az édes semmittevés utolért engem is. És ha jön az öreg Pinyóbá és meglátja, csak annyit mondok: Apám is így csinálta!

Revueu

Siófok-Töreki, 2005. július 23.


Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014