TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Igen! Megcsináltam!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Barátaim! Vetélytársaim! Béla!


Azt hiszem a választás előtt sokan nem hittek benne, hogy Én lehetek a befutó. Sokan talán úgy gondolták, hogy annyi esélyem van, mint Revuczky Elnök Úrnak az Epsoni Derbin. Pedig a meglepetés úgy vibrált a levegőben, mint a virtuális jegyzőkönyv a nyomtatóban nyugvó papírlap felett. Persze az út, amely a sikerhez vezet sohasem könnyű. Erőfeszítés nélkül nem lehet győzelmet aratni. Általában. Hogy a legNagyobbtól idézzek:

"Csak az az ág hajt rügyet, melyet nem hagynak kivágni a más fát ültetni vágyók."

S mivel idén más nem akart fát ültetni, így az én ágam rügyet hajtott. S ez ürügyet szolgáltatott arra, hogy én képviseljem azt az ügyet, melyet gügye elnökök szép lassan elügyetlenkednek. Miről is beszélek? Ismét csak arról, amiről már annyiszor szóltam, s úgy tűnik hiába (fojtom a bánatom piába).

Itt és most nem is arról szeretnék beszélni, hogy miért érdemeltem meg a bizalmat, hanem arról, hogy arra hogyan szeretnék rászolgálni a jövőben is. Igen Uraim! Jól értették a szavaimat. Az a célom, hogy jövőre is Én legyek az ÉV Elnöke. S, ha kell még több munkával, még több lemondással.

Mielőtt idejöttem beugrottam tankolni az egyik kútra még Cegléden, és láttam, amint az egyik kútkezelő vidáman, fehér ronggyal törölgeti egy autó hátsó szélvédőjét. Akkor és ott értettem meg, hogy nem a rongy színe számít, hanem a kocsi alvázszáma.

Megmondom őszintén, hogy tele vagyok tervekkel, ötletekkel. Eddig is tele voltam, de azt gondoltam, hogy azokat, mint egy jó kártyás csak akkor játszom ki, ha lehetőséget kapok rá. Ha jó lesz a lapjárás. Ha én leszek az ász. Az ÉV Elnöke. És most eljött a pillanat. Terítenem kell. Mert ahogy a régi, bölcs mondás tartja:

"A hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk."

Különben úszhatunk. Árral szemben. Én most értem oda a hídhoz. Most indulok el a másik partra, ahol már egyvalaki 3 éve vár. Ő már tudja, hogy az igazság nem mindig odaát van. De a barátság biztosan.

Ja, persze és a tervek.

+ Elképzeléseim szerint rövid időn belül létrehoznánk egy egyesületet, amelynek égisze alatt megpályáznánk és megszerveznénk egy országos kulturális találkozót - az EFOTT mintájára - Siófok-Törekin jövő nyáron. Ezen részt vennének azok a kortárs írók, és költők, valamint egyéb életművészek, akik az ÉKT állandó tagjai és szimpatizánsai. Ez lenne egyben a díjkiosztó gála és az év elnöke választás méltó helyszíne is.

+ Hogy némi profitot is termeljünk a non-profit tevékenység fenntartásához, 2-3 éven belül létrehoznánk egy irodalmi éttermet - a Pilvax Kávéház mintájára -, ahol felolvasóeseteket, költészeti karaokét és egyéb irodalmi összejöveteleket, programokat tartanánk. (A belépő egy minimum 4 soros saját vers lenne.)

+ Az étterem busás bevételeire apellálva, valamint mecénások bevonásával létrehoznánk egy alapítványt, amelyből szegény sorsú, tehetséges irodalmárokat támogatnánk, illetve segítenénk "eladhatóvá tenni tehetségüket".

+ Szponzorok segítségével kiadnánk az ÉV legjobb, legígéretesebb költeményeit könyv formájában.

+ Ezen túl kiadnánk egy az ÉKT eddigi történetéről szóló humoros könyvecskét, amely fel- és átvezető szövegekkel együtt tartalmazná többek között az alapító okiratot, az szmsz-t, néhány meghívót, pamfletet, ÉV vezércikket és a jegyzőkönyveket.

+ A fentiek tulajdonképpen egyenes utat jelentenének ahhoz, hogy végre a megérdemelt helyére kerüljön a társaság a magyar irodalomtörténetben, azaz szabadon választott érettségi tétel lennénk a Ceglédi Kossuth Gimnáziumban. És később… ki tudja? :

Az előzőek országos ismertséget adnának, így 3 év múlva politikai pályára állítanánk a társaságot és elindulnánk a ceglédi helyhatósági választásokon azzal a céllal, hogy későbbi politikai befolyásunkat is az irodalmi céloknak tudjuk alárendelni. Hogy anyagias világunkban a lélek öröme is prioritást kapjon.

Hát nagyjából ezek a rövid és hosszú távú elképzeléseim. Persze mindez csak akkor tud valóra válni, ha ti segítetek ebben. Ha mind vállvetve küzdünk azért, hogy maradandót alkossunk. Mert a lehetőség bennünk van. Mert a tehetség nem öncélú. Nem egyszerűen ajándék, hanem felelősség is, amellyel tudni kell élni, és amellyel tudni kell egy jó ügyet szolgálni. A tehetség csak akkor érték, ha alázattal párosul.

Barátaim! Ti ma erre a "programra" szavaztatok.

Még egyszer köszönöm a bizalmat, és ne feledjétek:

"A tehetséget nem azért kapjuk, hogy másoknál jobbak legyünk,
hanem azért, hogy másokat jobbá tegyünk."

(Dr. Én)



Töreki, 2006. augusztus 5.

Dr. Nagy Lajos
Ügyvezető Elnök



Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014