TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

A Béla miatt van az egész


Kedves Elnöktársaim! Ünneplő sereg!

Idézni klasszikusoktól szokás, így hát engedd meg Lajos barátom, hogy emlékeztessek mindenkit a meghívóban szereplő mondásra, miszerint "nem ő van máshol, hanem mi vagyunk itt"!

Milyen igaz, és milyen találó ez az egyetlen tömör mondat. Benne van hat év munkája, és benne van hat év minden szenvedése. Ott van ebben az egy mondatban az összes be nem váltott ígéret, hitegetés, örökös várakozás, hogy "majd talán most másképpen lesz", de benne van ebben az egyetlen mondatban az összes keserűség, felmorzsolt barátságok, harag és tehetetlenség. Benne a fájdalom, a reménykedés, a bíztatás, "ő ilyen, amilyen" megjegyzések, és benne van az akarat, hogy "ezt én így tovább nem hagyom". Ott van ebben az örök számmisztika, hogy "a négy az vajon három plusz egy"? De ott van minden közösen felhajtott kortyban, az unicumban és a borban, hiszen ott az igazság. Benne van minden hazugság és félreértés, és minden mulasztás, amiért engedtük, hogy ez így legyen. Mert ahol demokrácia van, ott kollektív bűnösség is van. Ott van ebben a mondatban minden közös döntésünk és leadott szavazatunk, minden kinyújtott jobbunk, és bedobott törölközőnk, és benn evan minden kiöntött szív és férfi-jaj. Benn vagyunk mi magunk. Nyakig.

Fordítsuk meg a mondást, és kérdezzük meg bátran: "Ha mi itt vagyunk hat éve, akkor ő miért nincs itt? Miért nincs itt soha immáron hat éve? De akkor hol van?" Várunk-e még választ ezekre a kérdésre, vagy mindannyian tudjuk: "aki nem volt, az nincs, és nem is lesz".

Uraim, kedves barátaim!

A fenti, belülről feszegető kérdésekre mindannyiunknak meg kell adnia a választ. Hat évig tartott a strucc-politika, de ennek legyen vége egyszer, s mindenkorra. Elő a fejeket a homokból!

Isten éltessen bennünket!



Töreki, 2006. augusztus 5.


Mácz Ákos



Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014